Grytbröd i grillen
- 1 stort bröd
- 20 min
- 12 tim
Använd gärna en gryta som kan få lite sot på utsidan utan att det gör något. På loppis kan man ofta hitta fina, gamla gjutjärnsgrytor. Brödet får jäsa i kyl över natten, vilket gör det extra smakrikt. Man kan ju även göra degen på morgonen och baka det på kvällen.
Du behöver en gjutjärnsgryta som rymmer minst 3 liter.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i olivolja och 25 °C vatten. Tillsätt grahamsmjöl och det mesta av vetemjöl special.
-
2
Tillsätt salt och arbeta långsamt i 5 minuter och kraftfullt i 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Lägg över i en oljad bunke och täck med plastfilm. Låt jäsa i kyl i minst 10 timmar, helst över natten.
-
3
Dag 2
Ta ut degen ur kylen. Vik in tre ”hörn” in mot degens mitt och tryck till. Låt degen jäsa i ytterligare 1 timme i rumstemperatur.
-
4
Tänd grillen. Lägg rejält med briketter i en ring i grillens botten. Värm gjutjärnspannan i cirka 10 minuter.
-
5
Se till att grillen håller cirka 250 °C. Häll olivolja i grytan och vicka den så att sidorna blir inoljade. Vänd försiktigt upp degen i grytan och strö över lite mjöl. Lägg på grytans lock.
-
6
Ställ grytan i mitten av grillen, indirekt värme, och lägg på locket. Öppna övre och undre ventilen så att luften kan cirkulera. Grädda i 30 minuter.
-
7
Ta av grytans lock och grädda i ytterligare 15-25 minuter tills brödet har fått fin färg och låter ihåligt när man knackar på det. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för matbröd, färsk
15 g (1 msk) olivolja + ca 30 g (2 msk) extra till gräddning
500 g (5 dl) vatten
120 g (2 dl) grahamsmjöl
600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
20 g (1,5 tsk) salt