Grovt rågbröd med yoghurt
- 1 bröd
- 30 min
- 11 tim
Ett saftigt och gott grovt rågbröd som bara blir bättre dagen efter man har bakat det.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp 2,5 dl vatten och häll det över rågkrossen. Rör runt med en sked och plasta. Låt stå i rumstemperatur över natten.
-
2
Dag 2
Smula jästen i en stor bunke. Lös jästen i vattnet. Rör ner yoghurt, salt, mjöl och skållningen från dag 1. Täck med t.ex. plastfilm. Ska stå i rumstemperatur i 1-2 dygn.
-
3
Dag 3
Rör i resterande ingredienser och blanda ordentligt. Klicka i degen i en smord och mjölad, stor rak form, 2L.
-
4
Tryck ut degen ordentligt med t.ex. en slickepott, även i hörnen, använd gärna lite vetemjöl för att det ska bli enklare.
-
5
Nagga med en gaffel för att ångan ska kunna pysa ut och brödet inte ska spricka. Jäs brödet 1-2 timmar.
-
6
Grädda brödet 70 minuter i 200 °C. Ta ut brödet ur formen, lägg in brödet upp och ner i ugnen och grädda ytterligare 10 minuter.
-
7
Linda in det färdiga brödet i handdukar när det svalnar. Om brödet ligger i tillsluten plastpåse något dygn mognar smakerna.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1
- 140 g (ca 2 dl) rågkross
- 250 g (2,5 dl) vatten, kokande
Dag 2
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 200 g (2 dl) yoghurt, naturell
- 6 g (1 tsk) salt
- 250 g (2,5 dl) vatten, ljummet
- 600 g (ca 10 dl) rågmjöl, grovt
Dag 3
- 180-240 g (3-4 dl) vetemjöl
- 1-2 msk brödkryddor (1,5 tsk av varje stötta el malda kryddor, kummin, anis och fänkål (för bäst smak ta hel och stöt den själv)
- 150 g (2 dl) solrosfrön
- 140 g (2 dl) linfrön, krossade
- 20 g (1 msk) honung