Grov focaccia
- 1 plåt
- 30 min
- 17 tim
Grov, långjäst focaccia med malt som ger extra smak och färg till brödet. Detta receptet är perfekt om du har en bit jäst över från annat bak eftersom detta receptet bara kräver en liten mängd jäst.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Lägg de torra ingredienserna i en degskål. Rör ut jästen i kallt vatten och häll sedan vätskan i degskålen med de torra ingredienserna och rör om till en jämn massa. Täck skålen med plast och låt den stå på köksbänken i ca 12 – 16 timmar.
-
2
Dag 2
Smörj en ugnsform ca 20×30 cm med olivolja. Lägg i degen och forma den jämnt fördelat utåt kanterna i formen med rena händer. Pensla med olivolja och tryck ned fingrarna i degen för att bilda gropar. Strö över hackad färsk timjan och flingsalt.
-
3
Täck över och jäs i ca 30 minuter eller tills dubbel storlek. Värm ugnen till 230 °C.
-
4
Ställ in focaccian i mitten av ugnen och grädda i ca 15 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 15 g (ca 1/3 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 400 g (4 dl) vatten, kallt
- 400 g (ca 6,5 dl) rågmjöl, siktat fint
- 150 g (ca 1,5 dl) fullkornsvete, fint
- 30 g maltextrakt
- 36 g (3 msk) olivolja
- 6 g (1 tsk) salt
Topping
- olivolja
- flingsalt
- timjan, färsk