Grillad äppelpizza
- 6 stycken
- 30 min
- 1 tim 30 min
En dessertpizza som med fördel serveras varm med vaniljglass till. En pizza är lagom till 2-3 personer. Baka alla fyra samtidigt, eller frys in degen i bitar till senare tillfälle.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet, 25 °C. Blanda ner surdeg, olja, honung, kardemumma och det mesta av mjölet.
-
2
Tillsätt salt och arbeta kraftfullt i cirka 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
-
3
Värm grillen, gärna med baksten i. Grillen ska vara riktigt varm, 300 °C-350 °C. Låt övre och undre spjällen vara öppna.
-
4
Dela degen i 6 bitar och kavla ut en pizza i taget på mjölat bakplåtspapper.
-
5
Hyvla över hälften av smöret. Strö över lite kanel och socker. Lägg ut tunt skivat äpple. Toppa med resterande smör, kanel och socker.
-
6
Lyft över pizzorna på grillstenen. Stäng locket. Grilla i 4-7 minuter tills de har fått fin färg.
-
7
Så här bakar du dem i ugnen:
Värm ugnen till 250 °C. Låt en plåt ligga i ugnen och bli het. Lyft över pizzorna på plåten och grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter tills de har fått fin färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för söta degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete eller KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (5 dl) vatten
- 30 g (2 msk) solrosolja
- 40 g (2 msk) honung
- 12 g (4 tsk) kardemummakärnor, stötta
- 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special
- 12 g (2 tsk) salt
Topping
Till 1 pizza:
- 300 g (2 st) äpplen
- 75 g hyvlat smör
- 6 g (1 tsk) kanel, malen
- 30 g (2 msk) råsocker