Grekiskt surdegsbröd
- 2 bröd
- 30 min
- 48 tim
Ett lättbakat, saftigt och trevligt bröd med smak av kummin. Vill man inte ha kummin i så är det bara att ta bort kryddan och krydda med vad du föredrar. Detta recept ger 2 stora limpor.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen. Blanda ihop till en deg och låt vila i kylen över natten, täckt med plast.
-
2
Dag 2
Tillsätt resterande ingredienser. Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen får vara lös, men inte kladdig.
-
3
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med bakduk eller plast i minst 1 timme.
-
4
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd.
-
5
Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 260 °C.
-
6
Pensla bröden med vatten och strö över lite mjöl, snitta brödet med en vass kniv.
-
7
Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 220 °C. Grädda i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 340 g (ca 6 dl) vetemjöl special
- 200 g (ca 3 dl) rågsikt
- 100 g (ca 1,6 dl) grahamsmjöl
Dag 2
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl special
- 20 g (1 msk) olivolja eller rapsolja
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 4 g (2 tsk) kummin, malen