• Glutenfria semlor
  • Glutenfria semlor

    • ca 20 st
    • 45 min
    • 3 tim 30 min

    Glutenfria små härliga semlor med en ljuvlig smak av kardemumma. Om du inte hinner baka bullarna samma dag, så går det bra att baka dem tidigare och frysa in när de svalnat. Bara att ta fram, tina och värma några minuter i ugnen, för att få den nybakade känslan. För att slutligen fylla med mandelmassa och vispgrädde, förstås!

    2.81/5

    219 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken som är ca 25 °C, tillsätt fiberhusken och låt stå i ca 10 minuter så den får svälla. Tillsätt resterande ingredienser, men spara lite av mjölet till slutet så att inte smeten blir för hård. 

    • 2

      Mixa smeten några minuter så det kommer in luft i den och att den blir ordentligt blandad.

    • 3

      Låt degen vila i ca 30 minuter i bunken övertäckt med duk eller plast i rumstemperatur.

    • 4

      Dela degen i två delar och dela varje del i 10 st bitar och rulla runda.

    • 5

      Låt jäsa på plåt med papper under duk eller plast i rumstemperatur i ca 1,5-2 timmar. 

    • 6

      Sätt ugnen på 250 °C. Sätt in plåten i ugnen och grädda bullarna ca 10-12 minuter.

    • 7

      Låt bullarna svalna. Skär av ett lock och fyll underdelen med mandelmassan och nyvispad grädde. Lägg på locket och pudra med florsocker.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) mjölk
    • 10 g (1 msk) fiberhusk
    • 70 g (0,5 dl) sirap, ljus
    • 5 g (0,5 msk) kardemumma, mald 
    • 3 g (0,5 tsk)  salt
    • 100 g smör, mjukt 
    • 50 g (1 st) ägg
    • 500 g (ca 8 dl) glutenfri mjölmix

    Fyllning

    • 200 g Odense mandelmassa, utrört med 0,5 dl vatten – rör i lite vatten i taget 
    • 300 g (3 dl) vispgrädde, vispad med 5 g (1 tsk) strösocker

    Vill du inte ha mandelmassa i semlan? Fyll istället med vaniljkräm. Mycket gott!

    Garnering

    • 11-22 g (1-2 msk) florsocker, att pudra över semlorna

    Liknande recept