Glutenfria medelhavspinnar
- 30 min
- 1 tim
En oväntad godsak till kaffet, ett glas sherry eller sött vitt vin. Passar utmärkt som en energibar ”på vägen” eller som en twistad kaka till fikastunden!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en degskål, blanda alla ingredienser utom torkade frukt och frön.
-
2
Arbeta i köksmaskin 5-6 minuter till en kletig deg. Dubbla tiden om du arbetar för hand. Tillsätt sedan frukten och fröerna och arbeta ytterligare ett par minuter.
-
3
Lägg upp degen på mjölat bakbord, forma eller kavla ut en rektangel ca 10×30 cm. Pensla med lite vatten och strö på lite havssalt. Låt stå och svälla i ca 15 minuter. Sätt ugnen på 170 °C.
-
4
Grädda i ca 15 minuter, skär degen i 0,5 cm pinnar och grädda ytterligare 10 minuter på 150 °C. Öppna sedan ugnsluckan, stäng av och låt stå och svalna och torka ytterligare.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 160 g (2 dl) farinsocker
- 15 g (1 msk) vaniljsocker, ekologiskt
- 138 g – 165 g (ca 2,5-3 dl) Lailas ljusa glutenfria mjölmix
- 100 g (2 st) ägg
- 2 msk rosmarin, fint hackad
- 2 g (1/2 tsk) havssalt
- 4 dl torkad frukt, hackad
- 150 g (2 dl) frön, blandade efter eget önskemål
Du kan även prova att blanda ner lite hackade nötter. Extra gott!
Pensling
- vatten
Garnering
- havssalt