• Glutenfri pizzadeg
  • Glutenfri pizzadeg

    • 2-4 st
    • 50 min
    • 14 tim

    Vi satte den här pizzadegen lite för sent och stod därför och provsmakade en glutenfri pizza halv tolv på natten, när alla andra gått och lagt sig. Och blev fullkomligt överraskade, trots att vi själva hade gjort receptet!

    Den här degen ger en pizza som är till förväxling lik en ”vanlig” pizza, med en tunn, krispig och seg botten. Spadet från kikärtorna har samma funktion som ägg i degen, de binder samman och ger ett luftigare inkråm. Pizzan kan alltså ätas även av personer som är allergiska mot ägg.

    Degen kan förberedas och förvaras i kylen tills det är pizzadags!

    4.33/5

    3 Röster

    Hoppas det smakade bra!

    Kul att du vill visa vad du tycker,
    klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!

    • Meh

    • Nja

    • Ok

    • Bra

    • Wow!

    Gör så här:

    • 1

      Väg upp alla ingredienser utom fiberhusk och blanda med en elvisp, eller en hushållsassistent med visp, till en slät smet. Tillsätt fiberhusk under vispning och blanda degen i 3 minuter.

    • 2

      Täck bunken med plast och ställ i kylskåpet i 8-14 timmar.

    • 3

      Stjälp ut degen på ett underlag mjölat med rismjöl. Dela degen i antingen 2 bitar som väger 200 g eller 4 bitar som väger 100 g.

    • 4

      Sätt ugnen på 250 °C,  om du har varmluftsugn så sätter du ugnen på 230 °C.

    • 5

      Kavla ut pizzabottnarna direkt på bakplåtspapper.

    • 6

      Toppa pizzorna med valfria tillbehör.

    • 7

      Grädda pizzorna, en plåt i taget, i mitten av ugnen i 10-12 minuter.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 10 g (1/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1,5 dl) vatten, kallt 
    • 120 g (ca 2,2 dl) rismjöl + extra till utbakning 
    • 80 g (ca 1 dl) potatismjöl
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 20 g (1 msk) olivolja
    • 6 g (2 tsk) fiberhusk
    • 50 g (0,5 dl) aquafaba

    Aquafaba är namnet på vätskan i en burk med konserverande kikärtor. Vätskan går att vispa upp på samma sätt som äggvita. Eftersom många som har celiaki även är allergiska mot exempel ägg, har jag valt att använda kikärtsspad i flera av mina glutenfria recept.

    Topping

    efter tycke och smak 


    Liknande recept