Gifflar
- 16 stycken
- 40 min
- 2 tim 20 min
Gifflar är ljuvliga att kombinera med ost och pesto, eller varför inte hackad skinka eller salami. Gott för både stora och små.
Gör så här:
-
1
Lägg smöret och mjölken i en kastrull och värm till 25 °C. Smula sedan ned jästen och låt den lösas upp. Lägg i alla ingredienserna i en bakmaskin och knåda degen i ca 10 minuter på medelhastighet tills degen är slät och släpper från skålens kanter. Det är viktigt att knåda degen tillräckligt länge. Dubbla tiden om du knådar degen för hand.
-
2
Täck degen med plast och låt jäsa i ca 30 minuter. Värm ugnen till 220 °C.
-
3
Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut till en rund pizza och dela varje degplatta i 8 delar. Lägg på fyllningen på den breda delen. Rulla ihop från den breda delen mot spetsen av triangel. Lägg gifflarna med snibben nedåt på en bakplåt med bakplåtspapper. Täck och jäs i ca 45 – 60 minuter eller tills de är dubbelt så stora.
-
4
Pensla med uppvispat ägg och strö över lite oregano, och eventuellt vallmo- eller sesamfrön, innan du gräddar gifflarna i mitten av ugnen i ca 10 – 15 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 300 g (3 dl) mjölk, kall
- 400 g (ca 6,7 dl) vetemjöl
- 5 g (0,8 tsk) salt
- 4 g (1 tsk) strösocker
- 2 msk smör
Fyllning
t.ex. pesto och riven ost, hackad skinka eller salami
Topping
- oregano
- ev. vallmofrön eller sesamfrön
Pensling
- 1 ägg, uppvispat