• Fruktbröd
  • Läsarrecept

    Fruktbröd

    • 35 min
    • 22 tim 30 min

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.24/5

    456 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Dag 1

      Lägg frukterna i blöt och se till att din surdeg är aktiv.

    • 2

      Dag 2

      Sila av frukten och väg upp vatten i litermått. Väg upp det andra i skålen till en matberedare.

    • 3

      Blanda allt och häll på vattnet. Spara saltet till sist. Kör matberedaren på snabb hastighet i ca 3 minuter och sedan på långsam i 6 minuter. Tillsätt saltet och kör 6 minuter till.

    • 4

      Tillsätt frukten och låt det bara blandas in. Lägg i back/skål och plasta. Låt kyljäsa över natten i kylskåp.

    • 5

      Dag 3

      Ta fram degen och väg upp till limpor som väger 1000 g. Låt jäsa ytterligare 30 minuter på plåt. Baka av i 240 °C tills innertemperatur på 98 °C.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Dag 1 

    • 100 g (0,5 dl) fikon
    • 100 g (0,5 dl) aprikoser
    • 100 g (0,5 dl) russin
    • vatten 

    Dag 2 

    • 15 g (1/3 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 300 g (3 dl) vatten
    • 420 g (ca 7 dl) vetemjöl special
    • 120 g (2 dl) rågsurdeg
    • 40 g (2 msk) honung
    • 15 g (2,5 tsk) salt

    Liknande recept