• Franskt lantbröd med surdeg
  • Franskt lantbröd med surdeg

    • 3 bröd
    • 1 tim
    • 4 tim 40 min

    Ett gott lantbröd som passar till det mesta – helt ljuvligt att äta nybakat med en klick smör! Går också bra att byta ut vetemjölet till ett grövre mjöl om man vill.

    4/5

    8 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt övriga ingredienser, förutom ca 1 dl vatten och saltet. Knåda degen i bakmaskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt resten av vattnet och saltet. Knåda degen i ytterligare 5 minuter eller tills degen släpper från skålens kant. Dubbla tiden om du knådar för hand. Täck skålen med plast och låt degen vila i 30 minuter.

    • 2

      Dra försiktigt degen från kanten av skålen mot mitten av degen några gånger, för att öka elasticiteten. Låt degen jäsa täckt med plast i ytterligare ca 2 timmar eller tills dubbel storlek.

    • 3

      Dela degen i tre lika stora delar, forma som 3 limpor och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och jäs inplastat i 60 – 90 minuter eller tills degen är dubbelt så stor. Förvärm ugnen till 230 °C med vanlig över- och undervärme.

    • 4

      Gör ett par snitt på ovansidan av bröden med en vass kniv. Placera bröden på galler i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 210 °C. Grädda brödet i ca 35-45 minuter. Låt bröden svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 10 g (1/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
    • 800 g (8 dl) vatten, kallt
    • 900 g (ca 15 dl) vetemjöl
    • 75 g (ca 1,25 dl) fullkornsvetemjöl, fin
    • 75 g (ca 1,25 dl) rågmjöl, fin
    • 150 g (ca 2,5 dl) durumvetemjöl 
    • 15 g (2,5 tsk) salt
    • 20 g (2 msk) rapsolja

    Liknande recept