Franskt lantbröd med surdeg
- 3 bröd
- 1 tim
- 4 tim 40 min
Ett gott lantbröd som passar till det mesta – helt ljuvligt att äta nybakat med en klick smör! Går också bra att byta ut vetemjölet till ett grövre mjöl om man vill.
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i lite vatten. Tillsätt övriga ingredienser, förutom ca 1 dl vatten och saltet. Knåda degen i bakmaskin på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt resten av vattnet och saltet. Knåda degen i ytterligare 5 minuter eller tills degen släpper från skålens kant. Dubbla tiden om du knådar för hand. Täck skålen med plast och låt degen vila i 30 minuter.
-
2
Dra försiktigt degen från kanten av skålen mot mitten av degen några gånger, för att öka elasticiteten. Låt degen jäsa täckt med plast i ytterligare ca 2 timmar eller tills dubbel storlek.
-
3
Dela degen i tre lika stora delar, forma som 3 limpor och placera på en bakplåt med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och jäs inplastat i 60 – 90 minuter eller tills degen är dubbelt så stor. Förvärm ugnen till 230 °C med vanlig över- och undervärme.
-
4
Gör ett par snitt på ovansidan av bröden med en vass kniv. Placera bröden på galler i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 210 °C. Grädda brödet i ca 35-45 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 10 g (1/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 800 g (8 dl) vatten, kallt
- 900 g (ca 15 dl) vetemjöl
- 75 g (ca 1,25 dl) fullkornsvetemjöl, fin
- 75 g (ca 1,25 dl) rågmjöl, fin
- 150 g (ca 2,5 dl) durumvetemjöl
- 15 g (2,5 tsk) salt
- 20 g (2 msk) rapsolja