Fougasse
- 3 st
- 30 min
- 2 tim
Fougasse är ett franskt brytbröd, som är associerat med Provence, men som även förekommer i andra regioner. Brödet har formen av ett veteax, vilket gör det extra vackert att servera vid en middagsbjudning, där gästerna själva kan dra ”axet” ur brödet vid bordet!
I det antika Rom var ”Paninis focacius” ett platt bröd som gräddades i härdens aka. Bröd som härstammar från detta bröd är tex ”Focaccia” i Italien, ”Hogaza” i Spanien, och ”Fougasse” i Frankrike. Den franska versionen serveras ofta med tex oliver, ost ansjovis och andra passande tillbehör och kan ses som en form av pizza utan tomat.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i minst 30 minuter.
-
2
Tillsätt övriga ingredienser, förutom salt, och arbeta degen i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Degen ska vara elastisk och seg. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen vila 1 timme.
-
3
Dela degen i 3 delar. Kavla ut ovala plattor ca 1 cm tjocka, och skär djupa snitt så att det liknar ett ax, lägg på bakplåtspapper.
-
4
Pensla med olivolja och strö på örter. Låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250°C, sätt gärna in en baksten eller plåt samtidigt.
-
5
Ta ut bakstenen/plåten och flytta över bröden. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen efter ett par minuter till 230 °C.
-
6
Baka av i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Servera!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Polish/fördeg
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 100 g (2/3 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete, färsk
- 500 g (5 dl) vatten
- 150 g (ca 2,5 dl) durumvetemjöl
- 100 g (ca 2 dl) grahamsmjöl
Övriga ingredienser
- 450 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- 2 tsk örter, blandade
- 90 g (1 dl) örtolja, gärna med vitlök
- 25 g (4 tsk) salt
Garnering
- örter, blandade