• Fougasse
  • Fougasse

    • 3 st
    • 30 min
    • 2 tim

    Fougasse är ett franskt brytbröd, som är associerat med Provence, men som även förekommer i andra regioner. Brödet har formen av ett veteax, vilket gör det extra vackert att servera vid en middagsbjudning, där gästerna själva kan dra ”axet” ur brödet vid bordet!

    I det antika Rom var ”Paninis focacius” ett platt bröd som gräddades i härdens aka. Bröd som härstammar från detta bröd är tex ”Focaccia” i Italien, ”Hogaza” i Spanien, och ”Fougasse” i Frankrike. Den franska versionen serveras ofta med tex oliver, ost ansjovis och andra passande tillbehör och kan ses som en form av pizza utan tomat.

    3.6/5

    505 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i minst 30 minuter.

    • 2

      Tillsätt övriga ingredienser, förutom salt, och arbeta degen i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Degen ska vara elastisk och seg. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen vila 1 timme.

    • 3

      Dela degen i 3 delar. Kavla ut ovala plattor ca 1 cm tjocka, och skär djupa snitt så att det liknar ett ax, lägg på bakplåtspapper.

    • 4

      Pensla med olivolja och strö på örter. Låt jäsa till dubbel storlek. Sätt ugnen på 250°C, sätt gärna in en baksten eller plåt samtidigt.

    • 5

      Ta ut bakstenen/plåten och flytta över bröden. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen efter ett par minuter till 230 °C.

    • 6

      Baka av i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Servera!


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Polish/fördeg

    Övriga ingredienser 

    • 450 g (ca 9 dl) vetemjöl special
    • 2 tsk örter, blandade
    • 90 g (1 dl) örtolja, gärna med vitlök
    • 25 g (4 tsk) salt

    Garnering

    • örter, blandade

    Liknande recept