• Flatbread
  • Flatbread

    • ca 10 st
    • 1 tim 40 min
    • 30 min

    Nystekta flatbread kan avnjutas med gräddfil och rom som plock, eller med vitlökssmör som tillbehör att bre på de alldeles varma bröden så att smöret smälter. Det är även trevligt att grilla dem, se bara till att ha ordentligt med mjöl så att de inte fastnar på gallret. Du kan även använda baksten eller blötlagt bakplåtspapper.

    3/5

    255 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i vattnet. Tillsätt surdeg, yoghurt, honung, rapsolja och det mesta av mjölet.

    • 2

      Tillsätt salt och arbeta degen i 5-10 minuter tills den känns jämn och slät. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt jäsa under bakduk i cirka 50 minuter.

    • 3

      Dela degen i cirka 10 bitar. Kavla ut dem ca 1 cm tjocka på väl mjölad bänk. Stek eller grilla bröden på medelhög värme i 2-3 minuter på varje sida tills de har fått fin färg. Servera varma och nybakade!

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg fullkornsvete
    • 100 g (1 dl) vatten, ljummet
    • 200 g (2 dl) yoghurt, naturell
    • 18 g (2 tsk) honung
    • 15 g (1 msk) rapsolja
    • 450 g (ca 7,5 dl) vetemjöl special
    • 5 g (1 tsk) salt
    • ev. 1 msk rosmarin, färsk, finhackad – för extra härlig smak 

     

    Garnering

    • t.ex. gräddfil och rom eller vitlökssmör 

    Liknande recept