Finskt surdegsbröd med kummin
- ca 5 st
- 30 min
- 23 tim 50 min
Testa detta recept på ett finskt surdegsbröd med kummin. Mums!
Gör så här:
-
1
Dag 1-2
Blanda ihop vatten, kummin, jäst och den stenmalda rågen i en rostfri bunke. Täck med plast och låt stå att mogna i rumstemperatur i 2 dygn.
-
2
Dag 3
Blanda ihop surdegen med mjölet. Tillsätt saltet, rågsuren (blandningen från steg 1) och jäst.
-
3
Arbeta ihop till en deg, ca 6 minuter i maskin eller 12 minuter för hand. Täck degen med plast och låt jäsa i ca 1 timme, till dubbel storlek.
-
4
Dela degen i tre lika stora bitar och forma till runda bröd. Rulla bröden i rågmjöl och sätt av på plåt med bakplåtspapper. Täck bröden med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C och sätt in en form med 0,5 L vatten i botten på ugnen.
-
6
Ställ in plåten med bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Baka i ca 45 minuter eller tills kärntemperaturen är 97 °C. Låt formen med vatten stå nederst i ugnen under baktiden.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1-2
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 300 g (ca 5 dl) råg, stenmalen
- 12 g (2 msk) kummin, hel
Dag 3
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 50 g (1/3 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (5 dl) vatten, ljummet
- 900 g (ca 15 dl) rågsikt
- 900 g (ca 15 dl) vetemjöl special
- 20 g (3,3 tsk) salt
Topping
- rågsikt