• Festliga Nyårsbollar
  • Festliga Nyårsbollar

    • 40 st
    • 50 min
    • 1 tim 50 min

    Perfekt tilltugg till gästerna på nyårsafton, fritera dem en stund innan gästerna kommer och värm dem sedan lätt några minuter på 70 – 80 ⁰C i ugnen.

    3/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret och riven citron i matberedarens skål. Klicka i smöret och smula jästen över.

    • 2

      Värm mjölken till, 25 °C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 minuter. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den. Dela degen i 40st små bollar. Låt bollarna jäsa till nästan dubbel storlek under plastfilm så att de inte torkar på ytan.

    • 5

      Blanda samman alla ingredienser till fyllningen, fyll upp i en spritspåse med vass tyll.

    • 6

      Värm oljan till ca 170 °C. Fritera bollarna, 4-5 st per omgång, i ett par minuter, tills gyllenbruna.  

    • 7

      Spritsa i krämen i bollarna och doppa dem i gräslök-, socker- och saltblandningen. Förbered hit även om du vill servera bollarna senare, det fungerar fint att värma på dem lätt även med fyllningen.

    • 8

      Garnera med gräslöksstrån.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 500 g (5 dl) mjölk
    • 900 g (ca 15 dl) vetemjöl
    • 50 g (0,5 dl) strösocker
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 100 g smör, rumstempererat
    • 1 st citron, rivet skal 
    • olja, att fritera i

    Fyllning

    • 250 g Philadelphiaost, med örter och vitlök
    • 1 dl färska örter, blandade
    • 3-4 msk tomatpesto, med sardeller
    • salt och peppar

    Topping

    • gräslök, fint strimlad
    • 2 dl strösocker och havssalt, blandat till god smak

    Garnering

    • gräslöksstrån 

    Liknande recept