Festliga Nyårsbollar
- 40 st
- 50 min
- 1 tim 50 min
Perfekt tilltugg till gästerna på nyårsafton, fritera dem en stund innan gästerna kommer och värm dem sedan lätt några minuter på 70 – 80 ⁰C i ugnen.
Gör så här:
-
1
Häll det mesta av mjölet samt sockret och riven citron i matberedarens skål. Klicka i smöret och smula jästen över.
-
2
Värm mjölken till, 25 °C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 minuter. Tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter.
-
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla ut den. Dela degen i 40st små bollar. Låt bollarna jäsa till nästan dubbel storlek under plastfilm så att de inte torkar på ytan.
-
5
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen, fyll upp i en spritspåse med vass tyll.
-
6
Värm oljan till ca 170 °C. Fritera bollarna, 4-5 st per omgång, i ett par minuter, tills gyllenbruna.
-
7
Spritsa i krämen i bollarna och doppa dem i gräslök-, socker- och saltblandningen. Förbered hit även om du vill servera bollarna senare, det fungerar fint att värma på dem lätt även med fyllningen.
-
8
Garnera med gräslöksstrån.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 900 g (ca 15 dl) vetemjöl
- 50 g (0,5 dl) strösocker
- 6 g (1 tsk) salt
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 st citron, rivet skal
- olja, att fritera i
Fyllning
- 250 g Philadelphiaost, med örter och vitlök
- 1 dl färska örter, blandade
- 3-4 msk tomatpesto, med sardeller
- salt och peppar
Topping
- gräslök, fint strimlad
- 2 dl strösocker och havssalt, blandat till god smak
Garnering
- gräslöksstrån