Kardemumma- och apelsinskorpor
- 20-25 st per längd
- 1 tim
- 4 tim
Kardemumma och apelsinskorpor är ett säkert kort. Dessa små goda skorpor kan man inte sluta äta när man har börjat.
Du bakar enkelt 7 sorters skorpor på surdeg med den här grunddegen. De är fantastiskt goda och krispiga. Perfekta att ha på kakfatet, i picknickkorgen eller som present till någon du gillar. Om du hittar en favorit går det självklart bra att smaksätta hela degen med just den smaken. Hoppa bara över att dela degen i sju bitar och ta sju gånger så mycket kryddor att smaksätta med.
För ytterligare 6 smaker, sök på kolaskorpor, blåbärsskorpor, pistageskorpor, ingefära- och limeskorpor, mandelskorpor, lakritsskorpor. Samma grunddeg – olika smaksättning.
Gör så här:
-
1
Välj dina 7 favoritsmaksättningar – för tips och inspiration sök på förslagen ovan.
-
2
Lös jästen i mjölk och vatten.
-
3
Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter långsamt och 8 minuter snabbt eller 15 minuter för hand.
-
4
Ta upp degen på bakbord och dela i 7 delar (245 g styck).
-
5
Smaksättning – för en längd (245 g)
Ta en av degbitarna (245 g) och blanda i apelsinzest och mortlade kardemummakärnor och knåda in för hand på bakbord. Låt degen vila 30 minuter övertäckt med bakduk eller plast.
-
6
Rulla degbitarna som baguetter lika långa som plåten. Placera dem på plåt med papper. Låt jäsa i 1,5-2 timmar täckt med bakduk eller plast.
-
7
Topping – för en längd (245 g)
Blanda strösocker med apelsinzest och mortlade kardemummakärnor. Pensla med uppvispat ägg och fördela topping över hela längden.
-
8
Grädda längderna i 190 °C ca 12 minuter. Låt svalna ordentligt. De kan stå till dagen efter men bör då täckas eller plastas in.
-
9
Skär 1,5 cm breda bitar av alla längder. Ställ bitarna med lite mellanrum och torka i ugn på ca 150 °C i ungefär 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra låt dem stå över natten i avstängd ugn med öppen ugnslucka.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Grunddeg
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 875 g (ca 14,5 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 1,5 dl) mjölk, ljummen
- 100 g (ca 1 dl) vatten, ljummet
- 150 g (ca 1,5 dl) strösocker
- 150 g smör, mjukt
- 100 g (ca 2 st) ägg
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 5 g (ca 2 tsk) vaniljarom
Smaksättning kardemumma och apelsin
För 1/7 av degen. Vill du ha samma smaksättning på hela grunddegen ta nedanstående ingredienser x 7.
- cirka 245 g grunddeg
- apelsinzest från ½ apelsin
- 0,5 tsk (1,3 g) kardemummakärnor, mortlade
Topping kardemumma och apelsin
För 1/7 av degen. Vill du ha samma topping på hela grunddegen ta nedanstående ingredienser x 7.
- 37,5 g (ca 2,5 msk) strösocker
- apelsinzest från ½ apelsin
- 1,3 g (ca 0,5 tsk) kardemummakärnor, mortlade
- 50 g (ca 1 st) ägg