Danskt rågbröd med råris och blandade fröer
- 2 st bröd
- 30 min
- 2 tim 50 min
Ett ljuvligt gott brödrecept på grovt Danskt rågbröd med råsris och blandade fröer. Brödet håller sig saftigt länge och har en fin smak och ett härligt bett. Det har en lite söt smak då det är sirap i vilket ger en bra balans till syran från surdegen.
Det blir en kladdig deg som man inte knådar ihop till limpor utan man skrapar ut degen som en gröt i smorda formar och jäser och gräddar vilket gör det väldigt lättbakat. Vill man inte ha råris i går det jättebra att byta ut det mot samma mängd av t.ex. fyrkornskross, hel havre eller krossad råg.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och häll det över ingredienserna till skållningen. Låt stå i rumstemperatur över natten, täck med plast eller lock.
-
2
Dag 2
Lös jästen i vattnet, som är ca 20°C, och blanda alla ingredienser även skållningen från dag 1. Blanda långsamt i 30 minuter, stanna maskinen efter några minuter och skrapa ordentligt så det blir ordentligt blandat ända ner i botten. Degen ska vara som en gröt.
-
3
Efter 30 minuter tar du bort degkroken och täcker bunken med plast eller lock och låter degen jäsa i 60 minuter.
-
4
Smörj 2 formar och fyll dem 3/4 med degen.
-
5
Täck med plast och låt jäsa 40-50 minuter. Var försiktig så inte plasten fastnar i degen då är det lätt att bröden kollapsar. Det går även bra att ställa in bröden att jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på, då behöver du inte täcka bröden med plast.
-
6
Ta ut bröden ur den avstängda ugnen och låt dem stå i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 °C.
-
7
Sätt in bröden och sänk temperaturen till 180 °C.
-
8
Grädda i ca 45 minuter eller till brödet har en innertemperatur på 98 °C.
-
9
Vänd ut brödet från formen och låt svalna på galler. Brödet blir bäst att äta dagen efter bakning.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 150 g (1,9 dl) råris
- 66 g (1 dl) solrosfrön
- 30 g (2 msk) linfrön
- 12 g (2 tsk) salt
- 100 g (1,5 dl) pumpafrön
Dag 2 – Bortgörning
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 340 g (ca 6 dl) rågmjöl, grovt
- 150 g (150 g) sirap, mörk
- 150 g (ca 2,5 dl) vetemjöl special