Danskt rågbröd med fyrkornskross och linfrön
- 4 bröd
- 30 min
- 12 tim
Danskt rågbröd med fyrkornskross och linfrö.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Blanda de torra ingredienserna och häll sedan det kokande vattnet över, låt blandningen stå och gosa till sig ett dygn.
-
2
Dag 2
Tillsätt vattnet, 20 °C, och häll sedan ned de övriga ingredienserna. Kör med degkrok i maskinen i cirka 20 minuter. Låt jäsa i 90 minuter.
-
3
Häll upp i avlånga formar och jäs i ytterligare 30 minuter.
-
4
Värm ugnen till 225 °C (varmluft) och ställ in bröden. Sänk till 175°C efter 10 minuter.
-
5
Man kan mäta temperaturen på brödet istället för att ta tid och brödet skall då ha en innetemperatur på 98 °C.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1
- 300 g (3 dl) vatten, hett
- 140 g (2 dl) råg, hel
- 70 g (1 dl) fyrkornskross
- 24 g (3 msk) linfrö
- 12 g (2 msk) salt
Dag 2
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 140 g (1 dl) sirap, mörk
- 300 g (ca 5 dl) rågmjöl, grovt
- 60 g (ca 1 dl) rågsikt
- 60 g (ca 1 dl) vetemjöl special