• Citronlakritsgömma
  • Citronlakritsgömma

    • 30-40 st
    • 1 tim
    • 3 tim

    Citron och lakrits är en grym kombination. Den här lakritsbullen med citron tar dig till soliga sommardagar och du som åt hockeypulver när du var liten kommer kastas tillbaks i tiden!

    4.5/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 2

      Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.

    • 3

      Dela degen i två bitar och kavla ut en bit i taget. Blanda mandelmassa med smör till en slät fyllning och stryk ut hälften på den utkavlade degen. Bred sedan ut hälften av lemoncurden över mandelfyllningen.

    • 4

      Rulla ihop degen till en rulle och skär upp den i delar. Lägg bullarna med snittytan upp i formar eller på plåtar med bakplåtspapper. Gör sedan likadant med den andra degbiten. 

    • 5

      Låt bullarna jäsa 50-60 minuter i avstängd ugn med endast lampan på. Jäser du i rumstemperatur får du räkna med en jästid på 90-120 minuter.

    • 6

      Ta ut och ställ bullarna i rumstemperatur, sätt ugnen på 240 °C. Pensla med uppvispat ägg och strö på lakritssocker över hela bullen. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 300 g (3 dl) vatten, kallt
    • 200 g (2 dl) mjölk, kall
    • 1125 g (ca 18,5 dl) vetemjöl special
    • 200 g smör mjukt
    • 200 g (2,2 dl) strösocker
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 10 g (1 msk) kardemumma, grovmalen
    • 50 g (1 st) ägg

    Fyllning

    • 300 g Odense mandelmassa
    • 150 g smör, mjukt
    • 320 g (1 burk) lemoncurd

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Lakritssocker

    • 150 g (1,7 dl) strösocker
    • 18 g (3 msk) lakritspulver

    Blanda ihop socker och lakritspulver. Ett tips är att hälla socker och lakrits i en plastpåse och skaka försiktigt så blandas det lättare.


    Liknande recept