Citronlakritsgömma
- 30-40 st
- 1 tim
- 3 tim
Citron och lakrits är en grym kombination. Den här lakritsbullen med citron tar dig till soliga sommardagar och du som åt hockeypulver när du var liten kommer kastas tillbaks i tiden!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
-
3
Dela degen i två bitar och kavla ut en bit i taget. Blanda mandelmassa med smör till en slät fyllning och stryk ut hälften på den utkavlade degen. Bred sedan ut hälften av lemoncurden över mandelfyllningen.
-
4
Rulla ihop degen till en rulle och skär upp den i delar. Lägg bullarna med snittytan upp i formar eller på plåtar med bakplåtspapper. Gör sedan likadant med den andra degbiten.
-
5
Låt bullarna jäsa 50-60 minuter i avstängd ugn med endast lampan på. Jäser du i rumstemperatur får du räkna med en jästid på 90-120 minuter.
-
6
Ta ut och ställ bullarna i rumstemperatur, sätt ugnen på 240 °C. Pensla med uppvispat ägg och strö på lakritssocker över hela bullen. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 300 g (3 dl) vatten, kallt
- 200 g (2 dl) mjölk, kall
- 1125 g (ca 18,5 dl) vetemjöl special
- 200 g smör mjukt
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 10 g (1 msk) kardemumma, grovmalen
- 50 g (1 st) ägg
Fyllning
- 300 g Odense mandelmassa
- 150 g smör, mjukt
- 320 g (1 burk) lemoncurd
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Lakritssocker
- 150 g (1,7 dl) strösocker
- 18 g (3 msk) lakritspulver
Blanda ihop socker och lakritspulver. Ett tips är att hälla socker och lakrits i en plastpåse och skaka försiktigt så blandas det lättare.