Chokladknäcke
- ca 2 plåtar
- 40 min
- 2 tim 10 min
Jättegott fröknäckebröd penslat med choklad och flingsalt. Passar perfekt att mumsa på till kaffet eller varför inte packa i en fin påse och ge bort i present!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet och tillsätt chiafrön, rör om och låt stå i 10 minuter.
-
2
Blanda alla ingredienser i ca 4 minuter för hand med eller 2 minuter i maskin.
-
3
Låt smeten stå i rumstemperatur i 40-60 minuter i täckt bunke. Smeten ska vara som en gröt i konsistensen.
-
4
Bred ut smeten, med en palett, på 2 -3 plåtar med bakplåtspapper så tunt det går.
-
5
Låt plåtarna stå i ca 30 minuter i rumstemperatur.
-
6
Grädda knäckebrödet i 150 °C i ca 30-40 minuter eller till knäckebrödet är hårt.
Man kan även låta knäckebrödet stå kvar efter gräddning i din avstängda ugn med luckan lite öppen.
-
7
Låt knäckebrödet svalna på galler.
-
8
Pensla på ett tunt lager med smällt mörk choklad, först på ena sidan och låt det torka, pensla sedan på andra och strö på lite flingsalt innan chokladen torkar.
-
9
Bryt i önskade bitar och servera.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 240 g (ca 4 dl) vetemjöl
- 300 g (ca 3 dl) vatten, kallt
- 52 g (ca 4 msk) olivolja
- 6 g (1 tsk) salt
- 210 g (ca 3 dl) sesamfrön
- 150 g (ca 2 dl) pumpakärnor
- 22 g (ca 2 msk) chiafrön
Garnering
Smällt mörk choklad och pensla på det svala hårda knäckebrödet, först på ena sidan och låt chokladen stelna någon minut.
Vänd och pensla på andra sidan och strö på lite flingsalt innan chokladen stelnar.
När chokladen har stelnat bryt i önskade storlekar.