• Chokladcroissant
  • Chokladcroissant

    • 12 st
    • 1 tim 30 min
    • 2 tim 30 min

    Till lyxfrukost eller mysig fikastund. Dessa fluffiga franska bakverk vet hur man förgyller en dag.

    2.33/5

    3 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i kall mjölk.

    • 2

      Blanda alla ingredienser utom smör och mixa 2 minuter långsamt och 3 minuter snabbt.

    • 3

      Knåda ihop degen lätt och lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen i 15 minuter. Blanda under tiden ihop chokladmandelmassan och rulla ut korvar, ca 9 cm långa och 1 cm tjocka, låt vila i kylen till senare.

    • 4

      Kavla ut degen lätt med en kavel till en rektangel, och tryck ut smöret försiktigt till halva degens storlek.

    • 5

      Placera ut smöret på halva sidan av degen och vik över smöret med degen så att smöret ligger emellan, ser ut ungefär som en stängd bok.

    • 6

      Kavla sedan ut degen till ca 4 gånger så stor och vik in ena sidan mot mitten av degen, och vik även in den andra sidan mot mitten, vik sedan ihop de redan invikta sidorna så att den viks på varandra, även här som en stängd bok ungefär, då har man gjort ett så kallat fyrslag. Låt degen vila i 15 minuter i kyl i en plastpåse.

    • 7

      Kavla ut degen på samma sätt som här ovan och gör ett till så kallat fyrslag, låt sedan vänta i ytterligare 15 minuter i en plastpåse i kyl.

    • 8

      Kavla ut det sista fyrslaget och låt sedan den färdigkavlade degen vila i ytterligare 15 minuter i plastpåse i kyl.

    • 9

      Kavla sedan ut degen till en ca 3,5 mm tjock och 2,5 cm bred degremsa och dela sedan degen i remsor ca 10 cm breda och 25 cm långa. Dela sedan degen på diagonalen så att du på så sätt får flera trianglar.

    • 10

      Ta nu ut korvarna av chokladmandelmassan, som du sedan placerar på kortsidan och rullar sedan ner mot den spetsiga ändan så att den då formas till en croissant, med chokladmandelmassan i mitten på croissanten.

    • 11

      Sätt croissanterna på plåt och papper och låt jäsa i avstängd ugn med lampan på max 35 °C i ca 50 minuter.

    • 12

      Höj sedan ugnen till 180 °C och pensla croissanterna med lättvispat ägg och grädda dem 19-20 minuter.

    • 13

      Låt sedan croissanterna svalna på galler.

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (2,5 dl) mjölk, kall
    • 8 g (1 tsk) salt
    • 60 g (4,5 msk) strösocker
    • 460 g (ca 6 dl) vetemjöl special
    • 40 g (1 dl) kakao
    • 300 g smör (till inkavling i degen)

    Fyllning

    Chokladmandelmassan:

    • 400 g mandelmassa
    • 40 g (3 st) äggvita
    • 40 g (1 dl) kakao

    Pensling

    • 2 st ägg, uppvispade 

    Garnering

    • mandelflarn, hyvlade 

    Liknande recept