Butterkaka med mandel
- 2 små plåtar/formar
- 35 min
- 2 tim
Det här receptet räcker till ungefär 2 mindre bullplåtar/formar. Om man vill kan man frysa in den ena plåten innan man bakat av den. Hoppa då över den andra jäsningen och frys direkt. Ta fram och tina i rumstemperatur, låt jäsa och grädda. Perfekt till den dag då du vill ha nybakat!
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till 20 °C, rör ut jästen och blanda med de övriga ingredienserna.
-
2
Blanda till en elastisk deg. Arbeta degen i ca 10-15 minuter i maskin, eller dubbelt så länge för hand. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
-
3
Kavla ut degen till en rektangel. Stryk på smör och strö över socker, kanel och russin. Rulla ihop som till en rulle.
-
4
Smörj plåten/formen eller lägg i ett bakplåtspaper. Skär upp bullar och sätt med ½ cm mellanrum på plåten/formen.
-
5
Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
-
6
Spritsa mandelfyllningen mellan bullarna.
-
7
Pensla bullplåten med uppvispat ägg, och strö på lite pärlsocker och flagad mandel.
-
8
Grädda i 220 °C ca 15-20 minuter, tippa upp och låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250 g (ca 2,5 dl) mjölk
- 140 g (ca 1 dl) sirap, vit
- 2 g (¼ tsk) salt
- 100 g smör, rumstempererat
- 3 g (ca 1 tsk) kardemumma
- 550 g (ca 9,2 dl) vetemjöl
Fyllning
- 100 g (100 g) smör
- 1,5 dl (150 g) strösocker
- 1,5 dl (90 g) russin
- kanel, malen
- 1 påse Odense mandelfyllning eller mandelmassa
Pensling
- ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker
- mandel, flagad