• Butterkaka med mandel
  • Butterkaka med mandel

    • 2 små plåtar/formar
    • 35 min
    • 2 tim

    Det här receptet räcker till ungefär 2 mindre bullplåtar/formar. Om man vill kan man frysa in den ena plåten innan man bakat av den. Hoppa då över den andra jäsningen och frys direkt. Ta fram och tina i rumstemperatur, låt jäsa och grädda. Perfekt till den dag då du vill ha nybakat!

    5/5

    469 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Värm mjölken till 20 °C, rör ut jästen och blanda med de övriga ingredienserna.

    • 2

      Blanda till en elastisk deg. Arbeta degen i ca 10-15 minuter i maskin, eller dubbelt så länge för hand. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    • 3

      Kavla ut degen till en rektangel. Stryk på smör och strö över socker, kanel och russin. Rulla ihop som till en rulle.

    • 4

      Smörj plåten/formen eller lägg i ett bakplåtspaper. Skär upp bullar och sätt med ½ cm mellanrum på plåten/formen.

    • 5

      Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

    • 6

      Spritsa mandelfyllningen mellan bullarna.

    • 7

      Pensla bullplåten med uppvispat ägg, och strö på lite pärlsocker och flagad mandel.

    • 8

      Grädda i 220 °C ca 15-20 minuter, tippa upp och låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 250 g (ca 2,5 dl) mjölk
    • 140 g (ca 1 dl) sirap, vit
    • 2 g (¼ tsk) salt
    • 100 g smör, rumstempererat
    • 3 g (ca 1 tsk) kardemumma
    • 550 g (ca 9,2 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 100 g (100 g) smör
    • 1,5 dl (150 g) strösocker
    • 1,5 dl (90 g) russin
    • kanel, malen 
    • 1 påse Odense mandelfyllning eller mandelmassa

    Pensling

    • ägg, uppvispat 

    Garnering

    • pärlsocker
    • mandel, flagad

    Liknande recept