Brytbröd med surdeg
- 1 bröd
- 1 tim 45 min
- 2 tim 30 min
Bagarlandslaget har hjälpt oss att ta fram det perfekta brytbrödet till alla tillfällen! Passar utmärkt till påsk, midsommar, familjemiddagar och härliga middagsbjudningar.
Gör så här:
-
1
Dag 1: Skållning
Häll dinkelmjölet i en bunke. Koka upp vattnet och häll över mjölet, blanda ihop ordentligt med slev. Plasta in och låt stå ute över natten.
-
2
Dag 2:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp i vatten. Tillsätt resterande ingredienser förutom salt. Blanda även ner skållningen från dag 1.
-
3
Blanda i degblandare med krok, 10 minuter långsamt och 5 minuter snabbt. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter snabbt.
-
4
Väg upp i 50 g bitar (ca 23 st) och rundriv till runda bullar.
-
5
Doppa bullarna i olika valfria fröer alternativt sikta på mjöl.
-
6
Lägg bullarna med ca 1 cm mellanrum på klädd plåt och täck över med plast. Låt jäsa till ungefär dubbel storlek.
-
7
Sätt ugnen på 220 °C.
-
8
Baka i ca 10 minuter tills brödet har en fin färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1: Skållning
- 75 g (ca 1,25 dl) dinkelmjöl
- 150 g (1,5 dl) vatten
Dag 2:
- 25 g (½ pkt) KronJäst För Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete eller Råg
- 175 g (1,75 dl) vatten
- 375 g (ca 6,25 dl) vetemjöl special
- 120 g (ca 2 dl) dinkelmjöl
- 10 g (1,5 tsk) salt
- 70 g (0,5 dl) sirap
- 15 g smör
Topping
valfria frön