Break it
- 2 st
- 50 min
- 1 tim 50 min
Vitt, fluffigt och smakfullt bröd där du kan variera topping efter egen smak; ge det en medelhavstouch med italiensk salladskrydda, hetta till det med chili och paprikapulver eller strössla över dina favoritfröer. Det här är även ett perfekt alternativ till blomman om du är bortbjuden på middag.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 7 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Ta upp degen, forma den rund och lägg i bunken. Täck med plast eller bakduk och låt degen vila i 30 minuter.
-
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar och forma dem runda. Låt degbitarna vila i ca 5 minuter (då släpper spänningen i degen och den blir lättare att kavla ut).
-
4
Kavla ut en degbit i taget, ungefär lika stor som en mattallrik. Placera degbitarna på plåt med bakplåtspapper och nagga med en gaffel över hela degen. Skär upp degbitarna i tårtbitar, ca 16 bitar, med en oljad kniv eller sporre.
-
5
Låt bröden jäsa i avstängd ugn med endast lampan på i 50-60 minuter eller i rumstemperatur men täck då bröden med bakduk eller plast och låt jäsa ca 90 minuter.
-
6
Ta ut bröden i rumstemperatur, pensla med vatten och strö på valfri topping. Sätt ugnen på 250 °C.
-
7
När ugnen är 250 °C sätter du in bröden mitt i ugnen och sänker värmen till 220 °C. Grädda i 15-20 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt)KronJäst för Matbröd, färsk
- 400 g (ca 4dl) vatten, kallt
- 700 g (ca 11,5 dl) vetemjöl special
- 25 g smör, mjukt
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 15 g (ca 1 msk) socker
Topping
valfri topping. Tips: italiensk salladskrydda, chili, riven ost, vallmofrön eller fröblandning av solros, linfrö, pumpakärnor.
Pensling
vatten