Blåbärsbagel
- 15 st
- 45 min
- 2 tim 30 min
Busiga blålila bagels. Blåbären gör bagelsen saftigare och mustigare.
Gör så här:
-
1
Rör ut jästen med vatten (20 °C) i en bunke eller degblandare.
-
2
Tillsätt salt, sirap, olja och mjöl. Arbeta degen smidig, ca 10-12 minuter för hand eller 8-9 minuter med blandare.
-
3
Tillsätt blåbären och knåda 1 minut. Jäs under bakduk cirka 1 timme.
-
4
Ta upp degen på mjölat bakbord . Dela degen i 15 bitar. Forma varje bit till en rund bulle eller kavla ut degen ca 1 cm tjock och stansa ut runda ringar, glöm inte det klassiska hålet i mitten.
-
5
Jäs ringarna på en plåt med bakplåtspapper cirka 30 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 200 °C.
-
7
Koka upp vatten i en stor kastrull. Sänk ner degringarna i vattnet med hjälp av en hålslev, 3–4 st i taget, och sjud dem cirka 2 minuter. Låt dem rinna av på ett galler eller en ren kökshandduk.
-
8
Lägg tillbaka dem på bakplåtspappret och strö över sesamfrön. Grädda i ugnen 15-20 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
-
9
Servera nybakta med goda tillbehör.
OBS! Om du gör hela satsen men vet att du inte kommer äta upp alla, korta ner jästiden till 30 minuter stansa ut dem till bagels och frys in. Ta ut och jäs igen de extra 30 minuterna, sjud och baka av vid nästa tillfälle.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½) pkt KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 5 dl) vatten
- 10 g (ca 2 tsk) havssalt
- 40 g (ca 2 msk) sirap, ljus
- 13 g (ca 1 msk) matolja
- 720 g (ca 12 dl) vetemjöl
- 3 dl blåbär, färska eller frysta avrunna
- 32 g (ca 4 msk) sesamfrön, vita & svarta
Topping
Servera med en färskost & citroncurd eller smör & en god lagrad ost.