Axbaguetter, ett smarrigt brytbröd
- 5 st
- 30 min
- 3 tim 20 min
Ett härligt buffébröd i form av axbaguetter som gästen enkelt kan bryta av själv vid bordet. Enkelt att förbereda, gör degen dagen innan och jäs den i kylskåp över natten. Rulla ut baguetter och klipp till axbröd. Jäs igen och grädda!
Gör så här:
-
1
Blanda alla ingredienser och kör samman allt i maskin, ca 13 minuter, dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Låt degen vila 2-3 timmar och häll sedan försiktigt upp på mjölat bord. Dela degen i längder och rulla ut till plåtlånga baguetter. Lägg upp på plåt, klipp snitt ca 1 cm från mitten och vik ut varje klipp åt olika håll så det ser ut som ett ”ax ”. Mjöla och låt jäsa ca 40 minuter.
-
3
Sätt ugnen på 250 °C.
-
4
Grädda i 13-15 minuter tills att bröden blir härligt krispiga.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst För Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete eller Råg
- 650 g (ca 6,5 dl) vatten
- 900 g (ca 15 dl) vetemjöl special
- 100 g (ca 3 dl) grahamsmjöl
- 15 g (ca 2,5 tsk) havssalt