Glutenfritt äpplebröd
- 1 bröd
- 20 min
- 1 tim 50 min
Ett glutenfritt bröd som bakas i form. Härlig smak av äpple och solroskärnor!
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke, häll på vatten, ca 25 °C, och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt socker, salt, havremjöl och hälften av havremjölmixen.
-
2
Klicka ner smör och tillsätt äppelhacket och resten av mjölmixen, lite i taget. Bearbeta degen ordentligt men se upp så att den inte blir för fast. Den ska fortfarande vara lös och kladdig.
-
3
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Smörj en limpform, ca 1,5 liter, med det rumstempererade smöret. Strö i lite mjölmix och ev. solroskärnor i formen.
-
4
Klicka ner degen i formen. Stick ner äppelskivor och strö över solroskärnor. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 200 °C.
-
5
Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Sänk värmen till 175 °C och grädda ytterligare ca 10 minuter.
-
6
Ta ut formen och låt den svalna något innan du stjälper upp brödet på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 300 g (3 dl) vatten
- 15 g (1 msk) strösocker
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 55 g (ca 1 dl) glutenfritt havremjöl
- 220 g (ca 4 dl) glutenfri havremjölmix + lite extra till formen
- 25 g (0,25 dl) smör, rumstempererat
- 1/2 äpple, urkärnat, grovhackat
Topping
- 18 g (2 msk) solroskärnor
- ½ äpple, tunna skivor