Äppelsurdegsbröd med rosmarin
- 2 st
- 30 min
- 4 tim 40 min
Ett vackert surdegsbröd med äppelkaraktär – smakar minst lika gott som det ser ut!
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i juicen, ca 20 °C. Tillsätt resterande ingredienser, förutom salt. Kör på låg växel i 10 minuter i maskin. Tillsätt salt och kör ytterligare 4 minuter. Dubbla tiden vid knådning för hand. Degen ska vara mycket elastisk.
-
2
Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter. Stöt samman på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt i lådan, låt vila ytterligare 90 minuter och upprepa stötningen.
-
3
Dela degen i 2 delar, runddriv dem gärna (knåda degen lätt så att du får upp en spänning) och lägg skarven nedåt. Ställ bröden att jäsa på mjölad duk eller i en jäskorg i ca 60 minuter. Dekorera bröden med ett tunt skivat äpple och rosmarin.
-
4
Sätt ugnen på 250 °C och ställ in en baksten eller plåt.
-
5
Mjöla och snitta bröden. Lägg in bröden på bakplåten/stenen. Spruta lite vatten med hjälp av en blomspruta. Sänk ugnen till 220 °C. Öppna luckan och lufta bröden någon gång under baktiden.
-
6
Brödens innertemperatur när de är klara ska vara 98 °C, det tar ca 25-30 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 50 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) äppeljuice, gärna färskpressad
- 900 g (ca 15 dl) vetemjöl special
- 1 äpple, rivet
- 10 g (0,5 msk) honung
- 15 g (2,5 msk) havssalt
Garnering
- 1 äpple, tunt skivat
- rosmarin, färsk