Jäst ska ej frysas. Önskas en jäst med längre hållbarhet rekommenderas torr KronJäst. Jäst är en encellig levande organism. Vid frysning kan cellerna sprängas då vatten inuti cellerna expanderar. Resultaten blir att cellerna dör samt frisläpper enzymer som påverkar bakning negativt. Däremot är jästen inte farlig att använda efter frysning.
Det går att jäsa en deg i kyl mer än 12 timmar utan problem, bagerier som kalljäser sitt bröd gör detta oftast i ca 18-20h. Tid, temperatur, bearbetning och sammansättning av ingredienser är de faktorer som påverkar jäsprocessen i en deg. Det är därför svårt att ge en exakt doserings och tidsanvisning utan att veta de förutsättningarna. Jästcellerna arbetar långsammare i en kall miljö så här får man reglera tiden och mängden jäst efter ovan nämnda parametrar.
Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl).
Du hittar KronJäst Surdeg på Mathem och i välsorterade Ica- och Coop-butiker. Skulle KronJäst Surdeg inte finnas eller vara slut i din butik, kontakta kategoriansvarig i din butik så hjälper de säkert gärna till. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment.
Våra produkter har olika jäststammar med olika egenskaper. Vår Jäst för Matbröd har optimal jäskraft i degar för matbröd då den lätt tar upp maltos ur mjölet. Den fungerar däremot inte lika bra i en deg med mycket fett och socker. Vår Jäst för Söta Degar har optimal jäskraft i söta degar och är inte lika snabb på att använda maltos. Vår Ekologiska Jäst är producerad på ekologiska råvaror som är KRAV-märkta och har optimal jäskraft i degar för matbröd. Läs mer här.
Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl).
All jäst från KronJäst tillverkas utan palmolja.
Jäst är rik på framför allt B-vitaminer. Nedan ges generella riktvärden enligt branschorganisationen COFALEC för näringsinnehållet i bagerijäst, torr, 95% torrsubstans.
Näringsämne | Innehåll | Enhet |
---|---|---|
Energivärde | 360 | Kcal/100 g |
Protein | 43 | g/100 g torrvikt |
Fett | 5,7 | g/100 g torrvikt |
Kolhydrater | 19 | g/100 g torrvikt |
Kalium | 0,6 - 2,5 | g/100 g |
Natrium | < 0,5 | g/100 g |
Kalcium | 0,02 - 0,15 | g/100 g |
Magnesium | 0,03 - 0,25 | g/100 g |
Järn | 0,001 - 0,1 | g/100 g |
B1 | 2 - 15 | mg/100 g |
B2 | 2 - 8 | mg/100 g |
B6 | 0,5 - 6 | mg/100 g |
Folsyra | 1 - 4 | mg/100 g |
Niacin | 10 - 60 | mg/100 g |
Biotin | 0,05 - 0,25 | mg/100 g |
Ja, KronJäst produkter är Koshercertifierade, med undantag av KronJäst Surdeg Fullkornsvete och KronJäst Surdeg Råg.
Du hittar KronJäst Surdeg på Mathem och i välsorterade Ica- och Coop-butiker. Skulle KronJäst Surdeg inte finnas eller vara slut i din butik, kontakta kategoriansvarig i din butik så hjälper de säkert gärna till. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment.
Ekologisk jäst behöver längre jästid för att uppnå samma resultat som KronJäst för Matbröd. Vi rekommenderar inte Ekologisk jäst till söta deagar. Vi rekommenderar att man förlänger respektive jästid ca 30 minuter vid bakning av osötat bröd/ matbröd och minst 60 minuter vid bakning av söta degar (mer än 2,5 msk socker per 14 dl mjöl).
Genom jäsning lockar jästen fram livsmedlens karakteristiska smak och doft.
Jäst bidrar till den typiskt goda smaken i bröd, matbröd, vetebröd då jäsningen producerar aromatiska föreningar på ett naturligt sätt (till exempel estrar). Ju längre jäsning desto fler smaker utvecklas.
KronJäst Surdeg är avsedd att användas direkt efter öppning. Om surdegspåsen har varit ordentligt förseglad och inga redskap har använts i den, kan det gå att spara i några dagar.
Surdeg ska ej frysas. Det påverkar dess aktivitet negativt. Som en levande produkt blir förhållandena ogynnsamma för mikroorganismerna när man fryser den, och iskristaller som bildas kan döda cellerna. Däremot är surdegen inte farlig att använda efter frysning.
Det är en aktiv råg- respektive fullkornsvetesurdeg.
Du hittar KronJäst Surdeg på Mathem och i välsorterade Ica- och Coop-butiker. Skulle KronJäst Surdeg inte finnas eller vara slut i din butik, kontakta kategoriansvarig i din butik så hjälper de säkert gärna till. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på enskilda butikers sortiment.
Gas bildas naturligt då surdeg är en levande produkt. Om ventilen på påsens baksida inte fungerar optimalt, kan inte gasen släppas ut, vilket resulterar i uppsvällda surdegspåsar. Trots detta går surdegen bra att använda.
Nej, under normala förhållanden ska detta inte kunna ske. För att undvika uppsvällda påsar, förvara surdegen stående så att ventilen på baksidan inte blir igentäppt. Ställ eller lägg inget på en uppsvälld påse, då det kan finnas risk att den spricker, till exempel lägg den inte underst i matkassen.
Vi rekommenderar att du tillsätter lite jäst för att uppnå bästa möjliga bakresultat. Det kan absolut fungera utan, men jästen gör så att du får lika bra bakresultat varje gång och att brödet garanterat jäser som det ska, det gäller både för vår surdeg och om du har satt en egen surdeg. Surdeg innehåller massor av jäst som kommer naturligt från mjölet, men jäststammen i surdeg är inte densamma som i den jäst du bakar med från KronJäst (Saccharomyces cerevisiae) och har därmed inte samma jäskraft.
Du förvarar den stående i kylskåp, max +6°.
Surdegen är i vilande fas och gasproduktionen är på en låg nivå. När produkten sedan kommer i kontakt med mjöl, vatten och värme startar processen igen. Vår surdeg är inte anpassad för att använda som surdegsgrund utan är tänkt att användas vid bakning, tillsammans med jäst.
Genom att ha den i konstant kylförvaring och en hög renlighet vid paketeringen ”sover” mikroorganismerna då det finns väldigt lite tillgänglig näring. När produkten sedan kommer i kontakt med mjöl, vatten och värme startar processen igen. Vår surdeg är inte anpassad för att använda som surdegsgrund utan är tänkt att användas vid bakning, tillsammans med jäst.
Vår surdeg är inte anpassad för att använda som surdegsgrund utan är tänkt att användas vid bakning, tillsammans med jäst. Vill man använda den som surdegsgrund går det, men då behöver man mata den under ett flertal dagar innan den kommer igång.