Yuzukatter
- ca 20 st
- 2 tim 20 min
- 50 min
Låt oss presentera lussekattens asiatiska kusin: Yuzukatten! Det är ingrediensen Yuzu Juice som ger smaken av citron, grapefrukt och mandarin. Så vill du bjuda på en lite mer exotisk katt till Lucia är det här receptet för dig.
Gör så här:
-
1
Till saffranskoket: Värm saffran, vatten och sirap till ca 60 °C under omrörning. Ta av kastrullen och låt svalna. För extra smak och färg tillsätt ett par matskedar konjak eller rom. Väl inplastat kan det färdiga saffranskoket förvaras i kylen en vecka.
-
2
Värm mjölk och vatten till 20 °C. Smula ner och lös upp jästen. Tillsätt saffranskoket och övriga ingredienser. Knåda med köksassistent 3 minuter långsamt och sedan 8 minuter snabbt så degen blir fin och elastisk. Knådar du för hand så dubbla tiden.
-
3
Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda den rund. Täck degen med plast och låt den vila i ca 30 minuter.
-
4
Dela degen i 40 bitar. Rulla ut dem till ca 10 cm långa korvar. För att att degen inte ska torka ut under rullningen, täck redan färdigrullade korvar med plast.
-
5
Rulla ut en bit i taget, inifrån och ut till en längre korv. Snurra in ändarna i en S-form. Lämna mittendelen osnurrad.
-
6
Lägg lussekatten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg nästa snett över som ett kryss. Tryck russin tillräckligt djupt i lussebullarna.
-
7
Låt lussekatterna jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50–60 minuter.
-
8
Sätt ugnen på 200 °C och pensla bullarna med det uppvispade ägget.
-
9
Grädda lussekatterna i ca 6–8 minuter (tills de får en gyllene färg). Låt bullarna svalna och riv över lite citronzest. Färdigt att servera.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 1150 g (ca 19 dl) vetemjöl special
- 300 g (3 dl) mjölk
- 75 g (0,75 dl) vatten
- 25 g (2 msk) Risberg Yuzu Juice
- 50 g (1 st) ägg
- 200 g smör, rumstempererat
- 135 g (1,5 dl) strösocker
- 20 g (3,5 tsk) salt
Saffranskok
- 2 g (4 pkt) saffran
- 50 g (2,5 msk) sirap, ljus
- 100 g (1 dl) vatten
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- Citronzest
- Russin