• Västerbottenspinnar med havssalt
  • Västerbottenspinnar med havssalt

    • ca 40-50 st
    • 1 tim 30 min
    • 2 tim 30 min

    Det blir fantastiskt gott att kavla in smör och ost i degen. Ett enkelt sätt att göra härligt krispiga pinnar som passar både till maten och som tilltugg.

    4.5/5

    6 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös jästen i vattnet.

    • 2

      Tillsätt resterande ingredienser, utom det osaltade smöret och den rivna Västerbottensosten.

    • 3

      Blanda 2 minuter långsamt och 3 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska inte bli helt färdigblandad, då vi ska kavla in smör i den.

    • 4

      Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen rund. Snitta ett kryss högst upp på degen och låt den vila under plast i 15 minuter.

    • 5

      Platta ut det osaltade smöret på ett bakplåtspapper ca 15×15 cm.

    • 6

      Kavla ut degen stort som ett A4 papper och lägg smöret längst ena kanten på degen och vik över resten av degen. Smöret ska nu vara inslaget i deg.

    • 7

      Kavla nu försiktigt ut degen lite större än ett A4 papper. Borsta bort mjöl på ovansidan och pensla med lite vatten och strö på 1/3 del av osten.

    • 8

      Vik in båda kortsidorna tills de möts på mitten och vik sedan över ena kortsidans kant till den andra. Nu har vi skapat ett fyrslag.

    • 9

      Lägg in degen i kylen och täck med plast i ca 5 minuter. Här vill vi att spänningarna i degen ska släppa i degen så vi lättare kan kavla nästa slag.

    • 10

      Vi tar ut degen och gör samma kavling och vikning med ost igen. Nu har vi gjort 2 st fyrslag.

    • 11

      Låt degen vila 5 minuter igen i kylen, glöm inte att täcka degen med plast.

    • 12

      Ta ut degen och gör ett sista fyrslag med ost emellan.

    • 13

      Låt degen vila i kylen i 5 minuter innan vi kavlar ut den, glöm inte att täcka med plast.

    • 14

      Nu ska vi kavla ut degen till 15 cm bred och 1 cm tjock, den blir ganska lång. Har man ont om plats kan man dela degen på två.

    • 15

      Skär upp 1 cm breda remsor och tvinna dem lite och sätt dem på plåt med bakplåtspapper.

       

    • 16

      Låt pinnarna jäsa 60 minuter.

       

    • 17

      Pensla med ett uppvispat ägg och strö försiktigt på lite havssalt på pinnarna.

    • 18

      Gräddas i 200 °C i ca 12 minuter eller till pinnarna är torra och har fått en fin gyllene färg.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 200 g (2 dl) vatten, kallt
    • 375 g (ca 6,2 dl) vetemjöl
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 12,5 g smör, mjukt
    • 150 g (1,5 dl) smör, osaltat, att kavla in i degen
    • 150 g (3,2 dl) Västerbottensost, riven 

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • havssalt

    Liknande recept