Vaniljgrottor med blåbär
- 20 st
- 40 min
- 1 tim 40 min
Blåbär är både nyttigt och gott. Gillar du andra bär eller kanske rabarber eller äpple? Variera efter vad du själv är sugen på att stoppa i bullarna. Bara din egen fantasi sätter gränserna!
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till 25 °C och lös upp jästen, blanda ner de övriga ingredienserna.
-
2
Blanda till en elastisk deg och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
-
3
Dela degen i 20 bitar och rulla runda. Sätt i bullform. Spritsa i vaniljkräm och blåbärssylt och låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
-
4
Pensla bullarna med uppvispat ägg, och strö lite pärlsocker på. Grädda i 220 °C ca 10-12 minuter och låt svalna. Servera gärna bullarna lite ljumma!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250 g (2,5 dl) mjölk
- 140 g (1 dl) sirap, vit
- 1,5 g (1/4 tsk) salt
- 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
- 3 g (1 tsk) kardemumma, mald
- 550 g (ca 9,2 dl) vetemjöl
Fyllning
- 200 g (2,5 dl) vaniljkräm, fast
- 125 g (1 dl) blåbärssylt, fast
- variera gärna bär/sylt efter säsong eller egen favorit
Pensling
- ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker