Tre bröd i ett
- ca 20-25 st
- 30 min
- 3 tim 20 min
Tre bröd i ett! Ett praktiskt och mycket gott recept på hamburgerbröd, korvbröd eller toastbröd. Anpassa bakningen efter behovet, genom att tex baka ena halvan av degen som hamburgerbröd/korvbröd och den andra delen som ett toastbröd. Passar både för picknick eller som mellanmål.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 minuter.
-
2
Knåda degen i minst 15 minuter tills den blir riktigt elastisk.
-
3
Lägg degen i en oljad plastlåda/bunke med lock eller plastfilm.
-
4
Låt vila 60 minuter, stöt samman degen och låt vila ytterligare 30 minuter.
-
5
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, väg upp bitar på 80 gram ca 20 st. Vill du göra formbröd blir det 2 st, lägg degen i en avlång sockerkaksform.
-
6
Rulla runda jämna fina bullar, platta till dem och pensla med ägg och doppa i sesamfrön, eller rulla ut korvbröd.
-
7
Låt jäsa 30-45 minuter.
-
8
Grädda i ca 12 minuter i 230 °C. Låt svalna under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 400 g (ca 7 dl) manitoba cream, om du önskar lite grövre bullar/bröd kan du byta ut lite av vetemjölet mot ett grövre mjöl
- 10 g (1,5 tsk) honung
Övriga ingredienser
- 300 g (ca 5 dl) manitoba cream, om du önskar lite grövre bullar/bröd kan du byta ut lite av vetemjölet mot ett grövre mjöl.
- 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
- 20 g (1 msk) havssalt
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- ev. sesamfrön