Tomatbröd
- 1 stort bröd
- 30 min
- 3 tim
Perfekt buffébröd som lätt kan varieras med olika smaksättningar och garnering, beroende på säsong och serveringstillfälle!
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i surdeg, krossade tomater och vatten, ca 20 °C. Tillsätt resterande ingredienser utom salt. Kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Degen ska vara mycket elastisk och ha släppt skålens kanter.
-
3
Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter, stöt samman degen genom att vika in varje kant mot mitten som ett treslag på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt och platta ut degen i en oljad långpanna.
-
4
Garnera med halverade tomater, färsk basilika och skivad vitlök, ringla gärna lite olivolja på toppen. Låt jäsa till dubbel tjocklek, ca 40 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C.
-
6
Strö över lite havssalt på brödet och grädda först i 10 minuter på 250 ° sänk sedan temperaturen till 220 °C.
-
7
Brödets innertemp när det är klart ska vara 98 °C, ca 25- 30 minuter. Låt svalna på bakgaller.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 100 g (1 dl) vatten
- 400 g (4 dl) krossade tomater, av god kvalitet
- 900 g (ca 15 dl) manitoba mjöl
- 40 g (2 msk) honung
- 25 g (1 msk) salt
- 2 msk basilika, färsk eller torkad
Garnering
- 10 små tomater, halverade
- vitlök, skivad
- basilika, färsk
- olivolja
- havssalt