
Tomatbröd
1 stort bröd
30 min
3 tim
Perfekt buffébröd som lätt kan varieras med olika smaksättningar och garnering, beroende på säsong och serveringstillfälle!
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i surdeg, krossade tomater och vatten, ca 20 °C. Tillsätt resterande ingredienser utom salt. Kör på låg växel i 10 minuter tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Degen ska vara mycket elastisk och ha släppt skålens kanter.
-
3
Låt degen vila i en låda eller lätt oljad skål i 90 minuter, stöt samman degen genom att vika in varje kant mot mitten som ett treslag på mjölat bakbord. Lägg skarven nedåt och platta ut degen i en oljad långpanna.
-
4
Garnera med halverade tomater, färsk basilika och skivad vitlök, ringla gärna lite olivolja på toppen. Låt jäsa till dubbel tjocklek, ca 40 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C.
-
6
Strö över lite havssalt på brödet och grädda först i 10 minuter på 250 ° sänk sedan temperaturen till 220 °C.
-
7
Brödets innertemp när det är klart ska vara 98 °C, ca 25- 30 minuter. Låt svalna på bakgaller.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 100 g (1 dl) vatten
- 400 g (4 dl) krossade tomater, av god kvalitet
- 900 g (ca 15 dl) manitoba mjöl
- 40 g (2 msk) honung
- 25 g (1 msk) salt
- 2 msk basilika, färsk eller torkad
Garnering
- 10 små tomater, halverade
- vitlök, skivad
- basilika, färsk
- olivolja
- havssalt