Surdegssemlor med choklad och apelsin
- 40 st små
- 30 min
- 2 tim 40 min
Surdegen gör semlorna fantastiskt fluffiga och här med choklad, lite mer spännande än klassikern. Ont om tid? Marie har tipsat om det tidigare, men gör det igen, gör det enkelt – förbered degen, frys in bollar och plocka ut och jäs när du vill ha rykande färskt bröd. Nybakat är ren och sann kärlek!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 minuter.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.
-
3
Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Ta upp degen på mjölat bord och forma ca 40 st små bollar eller 20 lite större bollar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 minuter. Alternativt lägg i frysen och ta fram, tina och jäs vid senare tillfälle.
-
5
Sätt ugnen på 225 °C.
-
6
Pensla med uppvispat ägg och garnera med hyvlad mandel eller pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 5–7 minuter.
-
7
Blanda mandelmassan med apelsinjuice och rivet skal. Rör runt till en slät kräm.
-
8
Skär av locket på de avsvalnade bullarna och spritsa i fyllningen. Vispa grädden lätt och toppa ovanpå fyllningen. Lägg på locket.
-
9
Njut av den fluffigaste lilla gräddbakelse du smakat.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) mjölk
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 40 g (1 dl) kakao
Övriga ingredienser
- 450 g (ca 7-8 dl) vetemjöl
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 6 g (2 tsk) kardemumma, grovmalen
Fyllning
- 250 g Odense mandelmassa
- 1 apelsin, finriv skalet och pressa ur juicen
Topping
- 600 g (ca 6 dl) vispgrädde
Pensling
1 ägg, uppvispat
Garnering
pärlsocker eller mandel, hyvlad