Surdegsbröd med aprikos och hasselnötter
- 4 st
- 30 min
- 17 tim
Ett supermumsigt bröd, som bara kräver sig själv, med lite smör. Om det mot förmodan skulle bli något över, så skär det tunt och rosta det lätt till kex och servera till lagrade ostar….oh la la!
Gör så här:
-
1
Dag 1
Arbeta samman alla ingredienser till polishen/fördegen. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme, ställ sedan svalt i minst 12 timmar.
-
2
Dag 2
Lös upp jästen i vattnet, tillsätt polishen och mjölet. Arbeta degen i 10 minuter pÃ¥ lÃ¥g växel. Tillsätt saltet, aprikoserna, hasselnöterna och rosmarinen. Kör ytterligare 5 minuter. Dubbla tiden om du knÃ¥dar för hand.Â
-
3
Låt degen vila i inoljad låda i 2 timmar.
-
4
Dela degen i 4 delar, forma till delarna och lägg i formar och låt jäsa 60-75 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C. Sätt in brödet i ugnen ca 10 minuter, sänk tempen till 220 °C och grädda ytterligare 20 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Polish/fördegÂ
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg, färsk
- 130 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, fint
- 100 g (ca 2 dl) vetemjöl
- 100 g (ca 1 dl) vatten
- 40 g (ca 2 msk) honung
Dag 2 – Bortgörning
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (ca 5 dl) vatten, kalltÂ
- 820 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
- 24 g (ca 3 tsk) havssalt
- 260 g (ca 4 dl) hasselnötter
- 3 dl aprikoser, blötlagda och hackade
- 4 msk rosmarin, färsk hackad