Stor kanelbulle
- 8 st
- 40 min
- 1 tim 40 min
Överraska med en stor kanelbulle, då får man mer av det gottaste inkråmet. En stor bulle blir lagom till fyra fikasugna. Förbered gärna bullen innan och frys in. Hoppa då över det sista jässteget. Ta ut, tina och jäs under plastfilm, pensla med ägg och strö på pärlsocker.
Gör så här:
-
1
Rör ut jästen i 20 °C mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en smidig deg ca 10-12 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Låt degen jäsa under plast eller bakduk ca 30 minuter.
-
2
Dela degen i 2 bitar. Kavla ut den ena deghalvan på mjölad arbetsbänk.
-
3
Bred ut smör på degen. Strö över socker och kanel.
-
4
Skär i 3 cm breda strängar, rulla ihop varje sträng till en stor snäcka.
-
5
Lägg upp i stora formar eller på bakplåt. Gör likadant med de andra längderna.
-
6
Låt bullarna jäsa i ca 30 minuter. Sätt samtidigt ugnen på 230 °C.
-
7
Pensla med ägg uppvispat i lite vatten. Strö över pärlsocker.
-
8
Sänk ugnen till 200 °C och grädda i ca 20 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 840 g (ca 14 dl) vetemjöl special
- 110 g (1,25 dl) strösocker
- 100 g smör, rumstempererat
- 3 g (1/2 tsk) salt
Fyllning
- 125 g smör
- 180 g (2 dl) strösocker
- 24 g (4 msk) kanel, malen
Pensling
1 ägg, uppvispat med lite vatten
Garnering
pärlsocker