• Stjälp-ut-bröd
  • Läsarrecept

    Stjälp-ut-bröd

    • 15 st
    • 25 min
    • 2 tim 30 min

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.11/5

    450 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula ner jästen i en bunke tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen löst sig.

    • 2

      Tillsätt salt, sirap/honung och mjöl. Arbeta snabbt samman till en slät men lös deg.

    • 3

      Strö lite vetemjöl över degen och täck bunken med bakduk, låt jäsa i ca 2 timmar.

    • 4

      Sätt ugnen på 250 °C.

    • 5

      Strö ut ca 1 dl vetemjöl på bak bordet. Stjälp varsamt ut degen utan att knåda. Strö över lite mjöl ovanpå degen.

    • 6

      Tryck varsamt ut degen, utan att för mycket luft går ur den, till måtten 35×30 cm.

    • 7

      Skär, gärna med en degskrapa upp degen i 5 remsor. Dela varje remsa i 3 bitar.

    • 8

      Lägg bröden på två bakpapperklädda plåtar. Grädda genast mitt i ugnen ca 15-18 minuter medan den andra plåten ställs lite svalt. Grädda sen den andra plåten. Låt svalna utan bakduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 600 g (6 dl) vatten, fingervarmt
    • 12 g (2 tsk) salt
    • 20 g (1 msk) vit baksirap eller honung
    • 780 g (ca 13 dl) vetemjöl
    • 60 g (ca 1 dl) vetemjöl till utbakning

    Liknande recept