Spanskt lantbröd
- 1-2 bröd
- 30 min
- 2 tim
Spanskt lantbröd är ett gott bröd som kan serveras, både brytas och skivas, till de kryddstarka rätterna som serveras i Spanien. Eller så kan man skära små bitar som kan användas som grund till goda spanska tapas.
Gör så här:
-
1
Blanda vatten, surdeg, jäst och olja.
-
2
Blanda i de torra ingredienserna.
-
3
Arbeta degen kraftfullt i maskin i ca 6 minuter, eller för hand i ca 12 minuter. Täck med plast och låt jäsa i 15 minuter.
-
4
Forma degen till ett stort bröd eller dela upp till två mindre bröd.
-
5
Jäs bröden övertäckta med en bakduk i ca 45 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 240 °C och sätt in en form med vatten i botten på ugnen.
-
7
Skär ett rutmönster med kniv i brödet precis innan de sätts in i ugnen.
-
8
Ställ om ugnen till 200 °C, baka i ca 45 minuter. Låt formen med vatten stå i ugnen under bakningen.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (5 dl) vatten, svalt
- 26 g (2 msk) olivolja
- 420 g (ca 7 dl) vetemjöl special
- 180 g (ca 3 dl) grahamsmjöl
- 120 g (ca 2 dl) durumvetemjöl
- 12 g (2 tsk) salt