
Solskensbullar
20 st
45 min
3 tim 50 min
Solskenbullar eller solbullar har vaniljkräm i mitten. Här har vi gjort dem som snurror men självklart kan du göra dem som runda bullar om du föredrar det.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken, ca 20 °C. Lägg alla de torra ingredienserna i en bakmaskin tillsammans med det rumstempererade smöret och den upplösta jästen. Kör degen i maskinen i ca 10 minuter på medelhastighet. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck degen och låt den jäsa i ca 30 minuter.
-
2
Dela degen i 50 g bitar och rulla dem runda, lägg direkt på plåt med papper. Låt jäsa ca 40 minuter i avstängd ugn med endast lampan på.
-
3
Ta ut plåten och sätt ugnen på 200 °C.
-
4
Tryck försiktigt ner tummen i mitten av den färdigjästa bullen. Spritsa sedan i vaniljkrämen i en rund cirkel.
-
5
Grädda solskensbullarna på 200 °C i ca 7-9 minuter. Låt svalna.
-
6
Pensla solskensbullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker. Servera och njut!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl
- 150 g (1,7 dl ) strösocker
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
- 150 g smör i tärningar, rumstempererat
- 15 g (2,5 tsk) salt
Fyllning
- 100 g (1 påse) vaniljkräm för 1 sats bullar, köpt eller egengjord
- 400 g (4 dl) mjölk
Pensling
- 50 g smör, smält
- 100 g strösocker
