Solskensbullar
- 20 st
- 45 min
- 3 tim 50 min
Solskenbullar eller solbullar har vaniljkräm i mitten. Här har vi gjort dem som snurror men självklart kan du göra dem som runda bullar om du föredrar det. Enkelt att ta bort russinen för den som vill.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken, ca 20 °C. Lägg alla de torra ingredienserna i en bakmaskin tillsammans med det rumstempererade smöret och den upplösta jästen. Knåda degen i maskinen i ca 10 minuter på medelhastighet. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck degen och låt den jäsa i ca 30 minuter.
-
2
Dela degen i 50 g bitar och rulla dem runda, lägg direkt på plåt med papper. Låt jäsa ca 40 minuter i avstängd ugn med endast lampan på.
-
3
Ta ut plåten och sätt ugnen på 200 °C.
-
4
Tryck försiktigt ner tummen i mitten av den färdigjästa bullen. Spritsa sedan i vaniljkrämen i en rund cirkel.
-
5
Grädda solskensbullarna på 200 °C i ca 7-9 minuter. Låt svalna.
-
6
Pensla solskensbullarna med smält smör och doppa sedan i strösocker. Servera och njut!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl
- 150 g (1,7 dl ) strösocker
- 6 g (2 tsk) kardemumma, mald
- 150 g smör i tärningar, rumstempererat
- 15 g (2,5 tsk) salt
Fyllning
- 100 g (1 påse) vaniljkräm för 1 sats bullar, köpt eller egengjord
- 400 g (4 dl) mjölk
Pensling
- 50 g smör, smält
- 100 g strösocker