Snurriga äppelbullar
- 24 bullar
- 35 min
- 3 tim 50 min
Kanelbullar med fyllning av kanel, mandel och äpplen.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Värm mjölken till 20 °C.
-
2
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölken, kardemumma, socker, salt, smör och ägg.
-
3
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en mjuk och smidig deg.
-
4
Låt degen jäsa under bakduk i ca 45-60 minuter.
-
5
Gör fyllningen:
Blanda smör, råsocker, kanel och den rivna mandelmassan till en krämig fyllning. -
6
Dela degen i 2 delar, kavla ut delarna till rektangulära plattor. Bred på fyllningen och strö över rivet äpple.
-
7
Rulla ihop och skär varje del i 12 bitar, Lägg i bullformar eller på en bakplåt.
-
8
Sätt ugnen på 200 °C.
-
9
Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 45-60 minuter.
-
10
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.
-
11
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 300 g (3 dl) mjölk
- 6 g (2 tsk) kardemumma, malen
- 150 g (1,5 dl) strösocker
- 3 g (0,5 tsk) salt
- 150 g (1,5 dl) smör, mjukt
- 50 g (1 st) ägg
- 660-720 g (ca 11-12 dl) vetemjöl
Fyllning
- 200 g (2 dl) smör, mjukt
- 90 g (1 dl) råsocker
- 12 g (2 msk) kanel
- 200 g mandelmassa
- 2 st äpplen, rivna
Pensling
- ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker
- mandelspån