Smakrikt rågbröd med öl
- 2
- 30 min
- 3 tim 20 min
Bröd med öl ger en kryddig smak. I detta receptet använder vi också rågmjöl och honung som bidrar till ännu mer smak och arom.
Gör så här:
-
1
Lägg alla ingredienser i en degblandare med degkrok.
-
2
Knåda degen med degkrok ca 10 minuter, till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter. Knådar du för hand får du dubbla tiden. Täck skålen med plast och låt degen jäsa i 30 minuter.
-
3
Tag upp degen på mjölat bakbord, forma till en rund limpa och placera på plåt med bakplåtspapper. Täck brödet med en ren handduk och låt brödet jäsa tills det är dubbelt så stort under ca 60-90 minuter. Under tiden kan du förvärma ugnen till 225 °C med normal övre och undre värme.
-
4
När brödet har jäst klart görs ett snitt med en vass kniv längst upp på brödet.
-
5
Placera brödet längst ner i ugnen och grädda i ca 30-40 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 510 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 240 g (ca 4 dl) rågmjöl, fint
- 9 g (ca 1 1/2 tsk) salt
- 63 g (3 msk) honung
- 250 g (ca 2,5 dl) vatten, kallt
- 250 g (ca 2,5 dl) öl, ljust