Gör så här:
-
1
Värm upp mjölken till 25 °C, smula ner och lös upp jästen.
-
2
Tillsätt honung, sesamfrön, rumsvarmt smör klickvis och det mesta av mjölet under bearbetning. Tillsätt saltet först efter en stunds bearbetning.
-
3
Arbeta degen, gärna i minst 10 minuter, tills den är smidig. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
4
Låt jäsa i 40-50 minuter eller tills degen jäst till dubbel storlek.
-
5
Knåda degen smidig på mjölat bakbord, tillsätt eventuellt mer mjöl.
-
6
Dela degen i två delar och dela vardera del i ytterligare tre delar. Rulla ut delarna till lika långa längder som du sedan flätar. Tre längder per fläta.
-
7
Låt jäsa i ca 30 minuter på smord bakplåt. Pensla flätorna med ägg och dekorera med sesamfrön, gärna svarta om du har.
-
8
Grädda bröden i 200 °C i mitten av ugnen i ca 28-30 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (ca 5 dl) mjölk
- 25 g (ca 1,5 msk) smör
- 40 g (ca 2 msk) honung
- 6 g (ca 1 tsk) salt
- 70 g (ca 1 dl) sesamfrön
- 780 g (ca 13 dl) vetemjöl
Pensling
- 1 ägg
Garnering
- sesamfrön, svarta