Seglarbullar med saffran
- ca 30 st
- 45 min
- 2 tim 55 min
Denna härliga saftiga saffransbulle med russin toppad med pärlsocker är en riktig favorit.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken och tillsätt resterande ingredienser, förutom russinen. Blanda långsamt i 3 minuter, öka hastigheten och blanda i ytterligare 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Ta upp och känn om degen är elastisk, går den sönder blandar du degen en stund till.
-
3
Häll ner russinen och blanda långsamt i 30 sekunder.
-
4
Ta ut degen på lätt mjölat bänk, knåda den rund och låt den vila i 20 minuter övertäckt med plats eller bakduk.
-
5
Dela degen i ca 30 bitar och forma dem runda och pensla varje bulle med vatten och tryck ner i pärlsocker (det gör inget om bullen blir platt) sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper.
-
6
Ställ bullarna att jäsa i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 60-90 minuter.
-
7
Ta ut bullarna i rumstemperatur och sätt ugnen på 225 °C.
-
8
Grädda bullarna i ca 8-10 minuter eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g ( 1 pkt) KronJäst för söta Degar, färsk
- 500 g (ca 5 dl) mjölk, ljummen
- 1100 g (ca 18 dl) vetemjöl special
- 200 g smör, rumstempererat
- 180 g (ca 2 dl) strösocker
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 1 g (2 pkt) saffran
- 300 g (ca 5 dl) russin
Topping
pärlsocker
Pensling
vatten