Saftiga rotfruktsbaguetter
- 4 bröd
- 30 min
- 4 tim
En härlig baguette som passar bra till mustiga grytor.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
-
2
Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig!
-
3
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
-
4
Häll upp degen på mjölat bakbord, arbeta degen så lite som möjligt. Dela degen i 4 lika stor delar och tvinna till baguetter och placera på bakplåtspapper.
-
5
Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
-
6
Sätt ugnen på 250 °C och sätt samtidigt in en plåt i nedre delen av ugnen med ½ L vatten.
-
7
Snitta baguetterna med vass kniv, pensla med vatten och strö flingsalt över, just innan baguetterna sätts in i ugnen, sänk till 220 °C.
-
8
Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20-23 minuter. Låt svalna på galler.
Tips!
- Servera som kuvertbröd till mustig höstgryta eller soppa med en bit lagrad hårdost på!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 150 g (1,5 dl) linfrön, krossade
- 250 g (2,5 dl) rotfrukter (mix av morot, palsternacka, rotselleri), skalade och grovrivna
- 810 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt
- 20 g (1 msk) olivolja
Garnering
- flingsalt