Saftiga krämbullar
- 40 min
- 1 tim 15 min
Krämbullar med kvarg, vanilj och kardemumma. Mums!
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smält smör och kardemumman, låt puttra lite och därefter i mjölken till fingervarmt.
-
2
Finfördela jästen o blanda ut den med sirapen. Häll över degspadet och addera alla torra ingredienser. Ta det försiktigt med mjölet, blanda i lite i taget tills du har en jämn och fin deg. Låt jäsa i 30 minuter.
-
3
Knåda degen ordentligt så att all luft jobbas ut. Dela upp degen i bitar som du rullar till bullar. Vänd på bullen, tryck in tyllen och tryck ut marsanen i bullen.
-
4
Låt jäsa i ugnen med luckan öppen i ca 5 minuter, stäng ugnen och sätt den på 200 °C. Grädda bullarna sedan i ca 20 minuter tills de har fått en gyllenbrun yta. Låt bullarna svalna en stund. Pensla sedan med smält smör och vänd bullarna upp och ner i skålen med strösocker.
Tips!
- För saftigare resultat: Ställ in en ugnsfast bytta fylld med vatten på botten av ugnen. Ångan som blir ger ett mycket bra resultat.
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1,5 dl) smör
- 1000 g (10 dl) mjölk
- 150 g (1,5 dl) socker
- 20 g (1 msk) sirap
- 60 g (4 msk) kvarg, vanilj
- 2 tsk kardemummakärnor, krossade
- 10 g (2 tsk) bakpulver
- 15 g (1 msk) vaniljsocker
- 1500 g (ca 25 dl) vetemjöl
- 4 dl snabbmarsan (gör den tjockare än vanligt)
Pensling
- smör, smält
Garnering
- strösocker