Saffransskorpor med mandelfyllning
- ca 30-40 st
- 40 min
- 4 tim
Ett julbröd som håller sig länge och som även är trevligt att ge bort i julgåva!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken, eller vattnet, till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 min.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter med maskin och 10 minuter för hand.
-
3
Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta.
Strö mandelmassan/fyllningen och pudra med kanel över hela degplattan och vik ihop plattan 2 gånger, likt en vetelängd. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C.
-
6
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
-
7
Låt längderna svalna och skär varje längd i lagom stora bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt på en plåt med bakpapper.
-
8
Sätt in plåten i ugnen på ca 150 °C i ca 30 minuter tills att de torkat och fått fin färg. Ta ut plåten och låt bitarna svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g ( ca 5 dl) mjölk eller vatten
- 1 g (2 pkt) saffran
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
Övriga ingredienser
- 200 g (ca 2 dl) smör, rumstempererat
- 200 g (ca 2 dl) strösocker
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, mald
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 480 g (ca 7-8 dl) vetemjöl
Fyllning
- 200 g Odense mandelmassa, riven eller Odense mandelfyllning
- kanel
Pensling
- 1 ägg, uppvispat