• Saffranskrans med smuldeg
  • Saffranskrans med smuldeg

    • 2 st
    • 40 min
    • 2 tim 40 min

    Underbar saffranskrans som passar fantastiskt bra till någon av våra högtider. Den förtjänar sitt speciella tillfälle.

    3/5

    713 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör samman fördegen till en slät smet, täck med lock eller plastfilm och låt jäsa i 30 minuter.

    • 2

      Väg upp de övriga ingredienserna i en degbunke och tillsätt fördegen.

    • 3

      Knåda degen i maskin 13 minuter sakta tills den blir riktigt elastisk. Dubbla tiden om du knådar för hand. 

    • 4

      Lägg degen i en oljad plastlåda/bunke med lock eller plastfilm.

    • 5

      Låt vila i 30 minuter. Blanda under tiden ihop smuldegen/toppingen för hand i någon minut.

    • 6

      Stjälp upp degen på mjölat bakbord, väg upp bitar om ca 150 g, 3 stycken.

    • 7

      Rulla ut samtliga degbitar avlånga, låt vila i någon minut och rulla dem sedan till längre degbitar, fläta därefter ihop som en treflätad längd och sätt ihop till en krans.

    • 8

      Jäs i ugnen med lampan på, max 35 °C, i ca 30-40 minuter.

    • 9

      Tag ut de färdigjästa kransarna och höj ugnen till 190 °C. Pensla bröden försiktigt med uppvispat ägg.

    • 10

      Grädda i ca 17-18 minuter i 190 °C. Låt svalna under bakduk.

    • 11

      Vispa ihop fyllningen riktigt luftig. Bred, klicka eller spritsa den i kransen. Skär bort skalet på kiwin och skär dem i mindre bitar. Fördela på fyllningen. Skeda över passionsfrukterna. Toppa eventuellt med röd oxalis.

    • 12

      Lägg på locket och pudra med florsocker.

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Fördeg

    Övriga ingredienser

    • 380 g (ca 6 dl) vetemjöl,
    • 210 g (2 dl) smör, rumstempererat
    • 3 st ägg
    • 50 g (2,5 msk) strösocker
    • 1 g (2 påsar) saffran
    • 10 g (0,5 msk) salt

    Fyllning

    • 400 g färskost
    • 100 g smör, rumstempererat 
    • 120 g (2 dl) florsocker
    • 2 passionsfrukter, urgröpta

    Topping

    • 20 g (2 msk) smör
    • 20 g (ca 2 msk) vetemjöl
    • 20 g (1/2 dl) havregryn
    • 20 g (1,5 msk) strösocker

    Pensling

    • 1 ägg, uppvispat 

    Garnering

    • 2 passionsfrukter
    • 2 kiwi
    • ev. röd oxalis
    • florsocker

    Liknande recept