Saffranskrans med russin & mandelmassa
- 2 st
- 40 min
- 2 tim 45 min
Det här är så mycket jul för Marie och detta är hennes absoluta favoritkombination ihop med saffran. Vill du, så gör knutar istället. Låt fantasin flöda, slå ett rött band runt kransen och ge bort till din allra finaste vän!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 min.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser till degen och bearbeta degen kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 minuter med maskin och 15 minuter för hand.
-
3
Låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Ta upp degen pÃ¥ mjölat bord och kavla ut plattor ca 20×40 cm. stryk upp med smör, riven mandelmassa och russin. Rulla ihop och forma till en ring, lägg skarven nedÃ¥t pÃ¥ plÃ¥ten, klipp sedan jack (inte hela vägen igenom!) och lägg veteflikarna Ã¥t vartannat hÃ¥ll.  LÃ¥t jäsa i ca 60 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 225 °C.
-
6
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugnen ca 20 minuter, tills att kransen har fått fin färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (ca 5 dl) mjölk
- 1 g (2 pkt) saffran
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
Övriga ingredienserÂ
- 200 g (ca 2 dl) smör, rumstempererat
- 200 g (ca 2 dl) socker
- 9 g (ca 1,5 tsk) salt
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, grovmalen
- 450 g (ca 7-8 dl) vetemjöl
Fyllning
- smör
- 250 g Odense mandelmassa, riven
- russin
Pensling
1 ägg, uppvispatÂ
Garnering
pärlsocker